5 érv a saját testsúlyos edzés mellett

5 érv a saját testsúlyos edzés mellett

1080 1080 Renomé stúdió

Eheti blogbejegyzésünkben Kővágó Heni tollából szeretnék megosztani Veletek egy cikket, amit még 2016-ban fitneszmodellként a Biotech USA-nak írt.

 

A cikk ugyan múltbeli, ám a gondolatok még ma is aktuálisak, remélem Nektek is hasznotokra válik!:))

.

.

.

.

Egyre többet látni-hallani-olvasni a saját testsúlyos edzésmódszerről, főleg a férfiak között(street-workout pl.), de személy szerint eddig nem foglalkoztam különösebben a témával. Bikini fitness versenyzőként úgy gondoltam bőven elég emelgetnem a súlyzókat, használni a gépeket, és kardiozni. Ismerős gondolat? Sokszor éreztem, hogy megakadt a fejlődésem, nem úgy alakulok, ahogyan szeretném. Mivel az idei tavaszi szezonban nem versenyzem, úgy döntöttem, kipróbálom a polefitnesst (rúdfitness), amely nem csak gyönyörű sportág (és már régóta az álmom, hogy kipróbáljam magam benne), de úgy gondoltam, hogy a segítségével hozható még tömeg és érettség a felsőtestem izmaira. És milyen jó döntés volt! A továbbiakban öt olyan érvet ismerhettek meg, melyek alkalmasak lehetnek ösztönözni Titeket is, hogy saját súlyotokat megmozgatva új kapukat nyissatok meg a testformálás rögös útján.

 

1. Jelentősen növeli az erőszintet

 

Felejtsd el azt a tévhitet, hogy csak akkor lehetsz jó erőben, ha nagy súlyokkal dolgozol. Persze dicsértes, ha mondjuk 90 kilóval guggolsz, de próbálj meg például súly nélkül, egy lábbal pisztolyguggolni. Teljesen más izommunkát igényel a két feladat. A saját súlyos edzéstől nem csak erős leszel, de az állóképességed is nő és a koordinációd is javul. Mindazonáltal ha súlyzós edzéseidet calisthenics módszerrel is kiegészíted, az izmaid teljesen új impulzust kapnak, amely mind az izmok növekedéséhez, sűrűsödéséhez, mind az erőnléti a fejlődéshez elengedhetetlen.

 

2. Javítja a mozgáskoordinációt

 

A súlyok, különös tekintettel a kézi súlyzók megmozgatása általában 1-2 izom(csoport) bekapcsolódásával jár (kivételek ez alól az olyan komplex gyakorlatok, mint a guggolás vagy felhúzás). Ha pedig gépeket használsz, az egyet jelent a behatárolt mozgástartománnyal, melynél még kevesebb hangsúly kerül a végtagjaid finommozgásának elsajátításához. Ez persze nem feltétlenül baj. Ami azonban pozitívum a saját testsúlyos edzésben az az, hogy a stabilizáló izmok (pl. törzsizmok) nagyobb terhelést kapnak. Az agy-izom kapcsolat kialakítása intenzívebb, megtanulhatod jobban koordinálni a mozgásod és ezáltal uralni a tested.

 

3. Több kalóriát éget

 

Az előző pontban kifejtett komplex izommunka miatt a saját testsúlyos tréning zsírégető faktora magasabb. Mivel több izom kapcsolódik be egy-egy gyakorlat végrehajtásába, értelemszerűen több energiára van szükség a kivitelezéshez. Egy sima francia rudas vagy kézisúlyzós karhajlítás-nyújtáshoz képest egy alsó madárfogásban szűken végrehajtott húzódzkodásba bekapcsolódnak a hát és törzs izmai is. Kezdőként természetesen nem fog egyből menni, ezért először érdemes lehet gumikötéllel erősíteni, gyakorolni rá.

 

4. Szabadban is végezhető

 

Ez az a mozgásforma, amelyhez nem kellenek gépek vagy súlyzók, de még bérletet sem kell sehova váltanod. Gondoljunk csak a street workoutra vagy a fegyencedzésre – elég hozzájuk egy-két rúd, pad vagy korlát, vagy csak a saját testünk. Ideális lehet közösségi szempontból is, hiszen jó alkalmat nyújt összejönni a “vastesókkal”, és edzeni egyet valamely játszótéren mondjuk. Még lányoknak is!!

 

5. Új kihívások elé állít

 

Az első polefitness edzésemen alig bírtam felmászni a rúd tetejére. A tizedik alkalom után már spiccelve, kb. két húzásból a plafonig jutottam. Fontos szempontnak tartom a változatosságot, hiszen könnyen kiéghet, belefásulhat az ember még az örömet jelentő edzésekbe is. Persze nekem is nehézséget jelent megtartani magamat a rúdon, hiszen nem ehhez a mozgásformához szokott a testem, de már csupán 1 hónap alatt sokat javult az állóképességem, és feszesebbé vált az izomzatom.

 

Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket a témában!

 

 

 

Forrás:

https://biotechusa.hu/your-body/5-erv-a-sajat-testsulyos-edzes-mellett/